HACCP

Co to jest HACCP?

HACCP (HAZARD ANALYSES CRITICAL CONTROL POINT) , czyli ANALIZA ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNE PUNKTY KONTROLNE.  Jest to system, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności na wspólnym rynku europejskim.

W wyniku przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, nałożono na firmy sektora spożywczego obowiązek wdrożenia systemu HACCP. Polski firmy miały obowiązek wdrażania tego systemu od 1 maja 2004 r.

Celem systemu HACCP jest eliminacja wszystkich potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Dotyczy to wszystkich etapów, czyli od hodowli lub uprawy, poprzez produkcję i dystrybucję, aż do końcowej sprzedaży. System HACCP ma również na celu ujednolicenie zasad kontroli działania wszystkich jednostek w sektorze spożywczym.

Cały system HACCP w skrócie polega na wyznaczeniu zagrożeń, analizie tych zagrożeń, wyznaczeniu krytycznych punktów kontroli, określeniu niebezpieczeństwa, wyznaczeniu kryterium, monitoringu oraz późniejszej weryfikacji.

Jeśli prowadzicie Państwo firmę w sektorze spożywczym i jeszcze nie zdążyliście wprowadzić systemu HACCP to możemy Wam w tym pomóc. Firma BHP Victoria oferuje pomoc przy wdrażaniu systemu HACCP. Firmy zainteresowane prosimy o kontakt. Wdrażamy system HACCP na terenie Małopolski, głównie Myślenice, Mszana Dolna, Kraków i okolice.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.